Le nouveau Jokerweek est arrivé

Beste studenten,

Tijd voor heuglijk nieuws. Na wat wellicht één van de meest frustrerende beslissingen in mijn prille vakgroepvoorzitterschap moet zijn geweest tot nu toe, namelijk de afgelasting van de veelbelovende Campus Boogiewoogie-Jokerweek van maart 2020, is het dan eindelijk zover: we lanceren vandaag bij het begin van het tweede semester de campagne rond de Jokerweekeditie van 2021. Voor wie ooit al een Jokerweek meemaakte, hoeft dit weinig uitleg. Voor de anderen, even in a nutshell: de Jokerweek is een bijzonder onderwijsformat aan onze opleiding waarin we samen, staf en studenten, op een erg intensieve manier en in verticale ateliers, rond een kwestie werken die we belangrijk vinden. In zekere zin zou je kunnen zeggen dat de Jokerweek dat moment van het jaar is waarin we een ideale onderwijsomgeving kunnen realiseren. Eén waarin we samen leren, met en van elkaar, in een horizontale relatie tussen studenten en staf. Waarbij de hiërarchie wordt doorbroken en er ook de druk van evaluatie en jury’s wegvalt, maar we toch met heel veel inzet aan de slag gaan, omdat we allemaal architectuur belangrijk genoeg vinden om er mee bezig te zijn. We doen dat ook bewust in verticale ateliers, waarbij we de studenten over de verschillende jaren met elkaar leren kennismaken en laten samenwerken. Dat vinden we erg belangrijk. De Jokerweek is dan ook een bijzonder leermoment. Wie met afgestudeerden spreekt zal merken dat in gesprekken over hun opleiding de Jokerweken die ze meemaakten vaak terugkeren als belangwekkende momenten in hun vorming.

De editie 2021 wordt, dat spreekt, een bijzondere. We moeten uiteraard werken binnen de strikte richtlijnen en protocols die de Covid-19 situatie ons oplegt. Laten er dus niet flauw over doen. Dit academiejaar zullen we een aantal aspecten die in het verleden de Jokerweek bijzonder maakten niet kunnen realiseren: geen verplaatsing naar een locatie waar we in een gemeenschap van meer dan 500 samen werken, eten, en feesten. Het wordt een uitdaging om alles te halen uit wat de digitale wereld ons aan mogelijkheden biedt. We hebben het voorbije jaar toch een aantal bijzondere mogelijkheden en zelfs een aantal voordelen ervan ontdekt. En Radio Plato heeft bewezen dat in deze tijden van digitale beeldoverload het medium radio niet aan waarde heeft ingeboet, wel integendeel. Luisteren zonder door beelden te worden afgeleid, zorgt voor een welkome vorm van intensiteit en concentratie, die we in de Jokerweek maximaal hopen te kunnen inzetten.

Hoe precies dit allemaal vorm gaat krijgen, vormt het onderwerp van intense gesprekken tussen een kernteam van de staf, masterstudenten die dit academiejaar participeren in het Bijzonder Vraagstuk rond de Jokerweek en De Loeiende Koe. Ook moet een en ander nog worden afgetoetst met de betrokken instanties binnen de UGent, en pas dan zullen we weten hoeveel speelruimte we werkelijk hebben. Maar bij deze: blij dat we weer een Jokerweekeditie kunnen realiseren. We hebben dat event vorig jaar erg gemist, en de toenmalige lichting van 2de masterstudenten in het bijzonder. Het is dan ook onze intentie om die alumni, die al heel wat werk had verzet om Campus Boogiewoogie tot een succesverhaal te maken, terug naar ‘de Plateau’ te halen voor deze digitale Jokerweekeditie.

Wordt dus vervolgd

Johan Lagae, vakgroepvoorzitter

Dirk De Meester, voorzitter opleidingscommissie

DIGITAL IS D(R)EAD?