Met CYCLORAMA voegen we een nieuw hoofdstuk toe aan de traditie van de Jokerweek. Alles staat in het teken van de twintigste verjaardag van de Open Oproep. De Open Oproep werd in 1999 in het leven geroepen door de eerste bouwmeester bOb Van Reeth en is tot vandaag één van de instrumenten van de Vlaams Bouwmeester om tot ambitieuze en kwalitatieve architectuur te komen door middel van begeleiding van publieke bouwheren. De Jokerweek 2019 grijpt de verjaardag van de Open Oproep aan als aanleiding om de impact van de procedure te onderzoeken.

Het vertrekpunt voor de opdracht is het archief van de Open Oproep dat publiek raadpleegbaar is op de website van de Vlaams bouwmeester. De 37 Open Oproepen die tussen 1999 en 2019 gelanceerd werden, omvatten in totaal 672 projecten. 457 van die projecten zijn intussen gerealiseerd, of doorlopen momenteel een traject tot realisatie. Al deze projecten zijn in kaart gebracht en vormen het vertrekpunt om in het archief van de bouwmeester bronnenmateriaal te lokaliseren.

Het is de ambitie om tijdens de Jokerweek een visueel overzicht te maken van alle projecten die in de loop van 20 jaar Open Oproep gerealiseerd – of in realisatie – zijn. De volledige wielerpiste van het Gentse Kuipke wordt getransformeerd tot een gigantisch panorama dat alle 457 Open Oproepen in beeld brengt. De ruimtelijke spreiding van de Open Oproep projecten maakt dat het panorama meteen ook het Vlaamse landschap visualiseert, van de kust tot de Limburgse Kempen.