Mechthild Stuhlmacher

Mechthild Stuhlmacher studeerde muziek en architectuur in Duitsland en Nederland en studeerde af aan de TU Delft in 1992. Ze werkte vervolgens op verschillende gerenommeerde bureaus in Nederland en Engeland zoals Mecanoo, Zeinstra vd Pol, Maccreanor Lavington Architects en David Chipperfield Architects. In 2001 richtte ze, samen met Rien Korteknie, het bureau Korteknie Stuhlmacher Architecten op. Korteknie Stuhlmacher omschrijven hun aanpak als ‘integraal en duurzaam’, met ‘liefde voor materiaal,  structuur en natuur en een diepe interesse voor het gebruik en de culturele en ruimtelijke context waarin de gebouwen tot stand komen’. Stuhlmacher was redactielid van het architectuurtijdschrift OASE en werkte mee aan twee edities van het architectuurjaarboek Vlaanderen. Sinds 1997 is ze als docente verbonden aan de TU Delft en sinds 2016 begeleidt ze ook studenten aan St. Lucas Gent / KU Leuven bij hun meesterproef.

Korteknie Stuhlmacher nam verschillende malen deel aan de Open Oproep en wist met het woonzorgcentrum in Machelen (OO2104), de stedelijke bibliotheek in Mechelen (OO2213) en basisscholen in Lille en Herentals (OO1628) enkele belangrijke projecten uit hun oeuvre te realiseren. Mechthild Stuhlmacher trad ook op als extern jurylid, onder meer voor de Open Oproep Rubenssite (OO3201) in Antwerpen.

 

Leo Van Broeck – Kristiaan Borret – Véronique Patteeuw
Publiek opdrachtgeverschap en uitdagingen vandaag

Leo Van Broeck studeerde in 1981 af als ingenieur architect aan de KU Leuven. In 1997 stichtte hij de vzw Stad en Architectuur. In 2007 richtte hij samen met Oana Bogdan het architectenbureau Bogdan & Van Broeck op, een kantoor dat sterk gericht is op onderzoek en zich onderscheidt door een actief maatschappelijk engagement. Sinds 2006 is hij professor architectonisch en stedenbouwkundig ontwerpen aan de KUL. In 2016 nam Van Broeck de functie van Vlaams Bouwmeester op.

Kristiaan Borret is burgerlijk ingenieur-architect van opleiding (KU Leuven) en behaalde aanvullende diploma’s baccalaureaat wijsbegeerte (KU Leuven), science politique et affaires publiques (UCL) en een master in urbanisme (Barcelona). Sinds 2005 is hij gastprofessor stadsontwerp aan de Universiteit Gent sinds 2005. Van 2006 tot 2014 was hij stadsbouwmeester van Antwerpen. Sinds 2015 is Borret bouwmeester maître architecte van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Véronique Patteeuw is ingenieur-architect, criticus en redacteur, gevestigd in Brussel. Ze heeft een aanstelling bij de École Nationale Supérieure d’Architecture et du Paysage Lille en is wetenschappelijk redacteur van tijdschrift OASE. Haar onderzoek focust op de theorie en geschiedenis van architectuurpublicaties in de totstandkoming van postmoderne architectuur.

 

Stephen Bates
Trusting in what is there

Stephen Bates studeerde in 1989 af aan het Royal College of Art en deed ervaring op als architect in Londen en Barcelona. In 1996 richtte hij samen met Jonathan Sergison het bureau Sergison Bates Architects op in Londen, dat intussen uitgroeide tot een toonaangevende praktijk in binnen- en buitenland. Sergison Bates omschrijven hun aanpak zelf als ‘zorgvuldig’, ‘contextueel’ en met aandacht voor ‘materialen, constructie en zorg voor sociale, economische en milieuaspecten’. Het bureau gaat uit van een benadering die gebaseerd is op ontwerpend onderzoek, ondersteund door het academische werk van de partners. Bates gaf les aan verscheidene internationale architectuurscholen – waaronder de ETH Zürich, de Oslo School of Architecture and Design en de Harvard University Graduate School of Design – en is sinds 2009 professor aan de Technische Universität te München.

Sergison Bates heeft aanzienlijke ervaring met de Open Oproep. Met het woonzorgcentrum in Kruishoutem (OO2102) en bouw van een zorgcampus voor senioren te Wingene (OO2103) werkten ze mee aan de ontwikkeling van nieuwe zorgtypologieën in Vlaanderen. Momenteel is Sergison Bates geselecteerd als ontwerpers voor de ontwikkeling van de podiumkunstensite in Leuven (OO3501).

 

Pier Paolo Tamburelli

Pier Paolo Tamburelli studeerde architectuur aan de universiteit van Genua en het Berlage Instituut in Rotterdam. In 2004 richtte Tamburelli het architectenbureau baukuh op samen met Paolo Carpi, Silvia Lupi, Vittorio Pizzigoni, Giacomo Summa en Andrea Zanderigo. baukuh heeft vestigingen in Milaan en Genua. baukuh hanteert een ontwerpproces dat vertrekt vanuit een kritische analyse van de geschiedenis: “The knowledge encoded in the architecture of the past is public, and starting from this public knowledge, any architectural problem can be solved.” Tamburelli was verbonden aan het Berlage Instituut, de TUM Munich, de FAUP Porto, de University of Illinois in Chicago, en is momenteel professor aan de Politecnico in Milaan. Tamburelli is tevens een van de stichters en redacteurs van het architectuurmagazine San Rocco.

Momenteel realiseert baukuh enkele Open Oproepen, waaronder de herontwikkeling van de Pupillensite te Aalst (OO2904) en aan de reconversie van het Klein Seminarie in Hoogstraten (OO2611). baukuh is tevens geselecteerd als een van de ontwerpbureaus om een concept uit te werken voor de restauratie van het Gravensteen in Gent (OO3603).

 

Sannah Belzer

Sannah Belzer studeerde aan de Design Academy Eindhoven en het Berlage instituut en werkte voor landschapsarchitecten Buro Kiefer en b+m+s. Momenteel runt Belzer ontwerp- en onderzoeksbureau Publieke-ruimte dat ‘vanuit de ervaring denkt en ontwerpt’. Het werk van Publieke-ruimte is zeer contextueel en vertrekt vanuit ruimtelijkheid (omgeving, oriëntatie, morfologie), geschiedenis, beleving, tijdsgeest en programma. In samenwerking met Architecture Workroom Brussels produceerde Belzer grafisch werk waarin de uitdagingen voor toekomstige ruimtelijke planning verbeeld worden. Voorbeelden zijn de Transitielandschappen voor het verkennend onderzoeksproject Lage Landen 2020–2100.

 

Jan Rothuizen

Jan Rothuizen (1968) is beeldend kunstenaar wiens werk op bijzondere wijze woord en beeld combineert. Zijn werk was te zien in het Stedelijk Museum te Amsterdam, de Townhouse Gallery in Cairo, in het New Museum in New York en op de architectuurbiënnale van Venetië. Zijn tekeningen verschijnen regelmatig in Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. In 2017 maakte Rothuizen iedere maand een tekening voor de Volkskrant van een plaats of een object. In De zachte atlas van Amsterdamtekent Rothuizen plattegronden gebaseerd op wat hij ziet, denkt en voelt tijdens wandelingen. Zijn tekeningen zijn een neerslag van hoe hij de stad – of zijn gezelschap – ervaart.

 

Gosia Olchowska

Gosia Olchowska behaalde in 2007 haar master in architectuur aan de TUDelft en werkte vervolgens als architecte bij De Vylder Vinck Tailleu, Murmuur en Bovenbouw architectuur. Momenteel is ze actief als print maker en geeft ze les aan Universiteit Gent, KULeuven Campus Sint Lucas Gent en Riga University of Business, Arts and Technology. Haar werk onderzoekt de wisselwerking tussen architectuur en grafiek. In maart opende haar tentoonstelling De Verdwenen Stad in deSingel.

 

Joris Kerremans

Joris Kerremans is actief als zelfstandig architect en doceert architectuurontwerp aan de Universiteit Gent. Recente projecten zijn onder meer drie vrijstaande woningen te Nijlen en de verbouwing van een dokterskabinet te Berlaar. Daarnaast is hij medeoprichter van F.O.T.A. (in Favor Of The Artist), een samenwerking met curator Laurens Mariën, en maakt hij freelance collages en maquettes voor architectuurbureaus en -instellingen.​

 

Presentation OASE #102

Oase Journal for Architecture / Tijdschrift voor architectuur

Scholen & docenten: De opleiding tot architect in Europa
Schools & Teachers: The Education of an Architect in Europe


De lezingen vinden plaats in Auditorium Eddy Merckx.